Nikolai Frederik Severin
Nikolai Frederik Severin
Nikolai Frederik Severin
Asta Grundtvig - billede af Lars Thorkild Bjørn og ægteparret Grundtvig og Asta.
Lars Thorkild ved Højskolehistorisk Forenings fortegnelsen over samtlige højskoler i Danmark.
Lars Thorkild Bjørn
85 år, 12. december 2019
Torsdag 12. december fylder foredragsholderen og højskolemanden, Lars Thorkild Bjørn, Ålsgårde, 85 år. Dagen efter er der premiere-reception som markering af, at Lars Thorkild Bjørns livsværk, tre poetisk-historiske fortællinger om N.F.S. Grundtvig, Christen Kold og B.S. Ingemann, nu er digitaliseret. Receptionen på Vartov i København markerer, at Bjørns foredrag om de tre centrale skikkelser i dansk ånds- og kulturliv nu kan udbredes til endnu flere via en ny hjemmeside.
Over de seneste fire årtier har Lars Thorkild Bjørn igen og igen rejst landet rundt med sine lyd- og billede-fortællinger. Alene ”Grundtvig-billeder”-foredraget har han holdt 1002 gange med over 90.000 tilhørere.
Lars Thorkild Bjørn er repræsentant for og vokset ud af en grundtvigsk fortælletradition. Fortælling og folkeoplysning har stået stærkt i hans liv, lige fra han gik i den grundtvigske friskole i Dalby ved Kerteminde, til han senere studerede på Den frie Lærerskole i Ollerup. Her lærte han fortællingens kunst, til han blev højskolelærer i Norge og Danmark.
”Det levende ord” og den folkelige fortælling har været den røde tråd i alt, hvad Lars Thorkild Bjørn har beskæftiget sig med. Interessen for nogle af de helt store danskere er kombineret med stor udlængsel og fascination af det fremmede. Det dyrkede han i ungdomsårene, da han i Tjæreborg Rejsers pioner-år var blandt de første rejseledere i staben hos Eilif Krogager, og senere har en række højskolekursister, familie og venner på utallige rejser nydt godt af hans evne til at formidle viden om europæisk historie og kultur.
I en lang årrække var Lars Thorkild Bjørn formand for den grundtvigske Frederiksborg Valgmenighed i Hillerød, et hverv han påtog sig, da han
var lærer på Grundtvigs Højskole og erhvervsvejleder ved AF i Nordsjælland. Han er fortsat aktiv og i fuld vigør i højskoleverdenen, nu som næstformand for Højskolehistorisk Forening. Bl.a. har han stået bag udarbejdelsen af en oversigt over samtlige 338 højskoler, der har eksisteret i Danmark.
Jeg har forsøgt at gøre mine foredrag så visuelle som muligt. Formidlingsprocessen har altid været vigtig for mig. Jeg var nok som lærer ganske god til tavlepædagogik. Ikke som et diciplineringsmiddel, hvor elever skulle op til tavlen og for at eksermineres, men som en udvidelse af lærerens fortælling.
Da jeg fik mit første fotoapparat begyndte jeg at lave lysbilleder. Under mine år som lærer på Vrå højskole lærte kunsthistoriker Broby Johansen mig at vise lysbilleder. I mit tid som rejseleder, havde jeg mulighed for at være på historiske pladser og fortælle, hvilke begivenheder, der knyttede sig til stedet.
Det har været vigtige pejlemærker for min undervisning og formidling.
Klosterliv
Lysbilledforedrag om to ophold (1958 & 60) i Benediktinerklostret Seckau i Bundesland Steiermark, Østrig. I 1963 blev det suppleret med gregoriansk musik.
Berlin mellem øst og vest
Lysbilledforedrag fra 1960. Revideret og ajourført utallige gange. Fra 1964 kombineret med lydklip og musik.
Med Grieg i norsk natur
Første forsøg på at kombinere naturbilleder med musik. Hallingdal Folkehøgskule, Gol. 1962.
Moskva
Sovjetunionens hovedstad. Lysbilledforedrag med musik. (1965)
Tjekkoslovakiet
Historisk lysbilledshow med dobbeltbilleder og musik (1968). Titlen senere ændret til: Tjekkiet – om Sveik, Masaryk og Havel. Har været vist 88 gange.
Polske Billeder (1980)
Historisk lysbilledshow med dobbeltbilleder og musik. Fortællingen omfatter et afsnit om polske højskoler, Solidarnosc og paven.
Grundtvig Billeder
lavet til sommerkursus på Grundtvigs Højskole 1982, men viste sig som en stor publikum-succes. Forbedret utallige gange og vist i særlige udgaver tilpasset publikum eller det lokale forevisningssted. Vist for 90.000 tilhørere i samtlige nordiske lande og Polen.
Ingemanns Levnedsbog
Lavet til B. S. Ingemanns 200-årsdag i 1989. Første opførelse i Sorø. Gennem 30 år vist for knap 25.000 personer.
Christen Kolds vennemødetale (1991)
Produceret med støtte fra ”Højlunds Kulturfond” og Brugsforeningsbevægelsens Støttefond. Første opførelse på Johan Borups Højskole på 125-års dagen for Kolds tale i København i 1866. Vist for ca. 20.000 personer.
Præsten & Tjæreborg
Et lysbilledforedrag om Ejlif Krogager, der i ”de glade
60-ere” sendte danskere ud til nye indtryk og spisevaner. Lavet i 2007 - og er stadig aktuelt.
Asta Grundtvig (2011)
Et ”gammeldags” lysbilledforedrag lavet i forbindelse med bogen af samme navn, som jeg lavede sammen med Knud Søndergaard i 2013. Det er mit sidste
billedforedrag, som jeg stadig tager ud med.
Mine
lysbilledserier